Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szőkített haj ápolása

Sajnos a szőkítés káros hatásai még akkor is érzékeltetik hatásukat, ha a legprofibb szakemberekhez jársz festetni.  A szőkítés kémiai folyamata miatt nincs különbség jó és rossz fodrász között, ugyanakkor sokat segíthetsz hajad szerkezetének újraépítésében, ha gondosan odafigyelsz arra, hogyan is ápolod a szőkített hajad. A roncsolódást nem tudod megállítani, de megfelelő ápolással csökkentheted a károsodást.

A szőkítés során két probléma fog fellépni akár szeretnéd akár nem: az egyik, a haj hidratáltságának elvesztése, a másik pedig a haj alap struktúrájának, a haj diszulfid kötéseinek felbomlása. Számtalan módja van annak, hogy megőrizd hajad hidratáltságát ezzel is hozzájárulva egészségének, ragyogásának megőrzéséhez. A hajkötések újraegyesítésére egy speciális, szabadalommal védett technológiát hívunk segítségül.

 

  1. Szőkített haj mosása

 

Ritkábban használj sampont!

A samponokat arra fejlesztették, hogy eltávolítsák a koszt és a zsírt hajadról, de mindemelett megbontja kutikulát is. A szőkítés szintén ezt teszi hajaddal, ezért a túl gyakori hajmosás csak tovább károsítja hajad.

Welovehair tippek:

  • 3-4 naponta moss hajat, főként a szőkítést követő néhány hétben.
  • Használj száraz sampont, hiszen így meg tudod hosszabbítani a két hajmosás közötti időt.

 

Keresd a jó minőségű összetevőket!

Fontos, hogy a megfelelő minőségű terméket és a leghatékonyabb összetevőket alkalmazd a hajadon. Ilyen például a tengeri alga, ami segít a hajszálaknak visszanyerni a természetes tartásukat, emellett pedig újraépíti az igénybe vett hajat. A szőkített hajnál különösen fontos, hogy jó hidratáló képességű legyen a termék.

 

Minden héten használj egyszer hajmaszkot!

Hetente egyszer vigyél fel hajmaszkot az egész hajadra, majd hagyd hatni az előírt ideig. 

Mivel minden hajmaszk különböző, olyat keress, amit kifejezetten szőkített, sérült vagy száraz hajra fejlesztettek.

  • Mélykondicionáló kezelést is alkalmazhatsz, amit, ha nagyon száraz a hajad, akár minden hajmosáskor érdemes bevetned.
  • Pénztárcabarát megoldásként használhatsz házilag készített pakolást is: az avokádótól kezdve egészen a teáig nagyon sok olyan természetes összetevő van, ami maszk formájában hidratálja, regenerálja hajad.

 

Hajkötések újraegyesítése

Képzeld el, hogy a hajad, felnagyítva olyan, mint egy létra. A festés, de főként a szőkítés során a kémiai reakciók akarva akaratlanul is felbontják a hajad struktúráját alkotó diszulfid kötéseket. Ez olyan, mintha a létra fokait kettétörnénk: minél több van megrongálva annál instabilabb lesz a létra.... annál egészségtelenebb lesz a hajad... De szerencsére két amerikai kutató kifejlesztette a bis amino probil dimelet digligok molekulát, mely újra egyesíti a szétroncsolt kötéseket. Hihetetlen módon ráadásul véglegesen! Ez nem egy kreatinos feltöltés, nem egy fehérjefröccs a hajadnak, ami ideig-óráig tart. Ez a molekula, mint egy házasságközvetítő összepárosítja a szabadon maradt sérült kötéseket. Szóval ezt az összetevőt keresd a hajkötés helyreállító termékedben!

 

Fontold meg a mikroszálas törölköző használatát!

A mikroszálas törölköző ugyanis sokkal több vizet tud magába szívni, mint egy hagyományos pamut törölköző, így a hajszárítás rövidebb ideig fog tartani, kevésbé roncsolja hajad. A szőkített hajú emberek gyakori problémája, hogy hajuk szöszösödik. A mikorszálas törölköző azonban, ezt a problémát is enyhíti.

 

Finoman bánj a törölközővel!

Törölközéskor ne dörzsöld erősen a hajad, mert az szöszösödéshez és sérüléshez vezet. Helyette óvatosan préseld ki a fölösleges vizet hajadból.

 

Óvatosan féld hajad!

Szőkítéstől hajad sérülékennyé válik, ezért fontos, hogy minél óvatosabban bánj vele. Széles fogú fésűt használj, a fésülködést hajad végénél kezdd majd fokozatosan haladj felfele.

 

  1. Szőkített haj formázása

 

Használj hajban maradó ápolót

Hajad selymességének megérzésének egy kihagyhatatlan módja a mélykondicionálók használata. Próbáld meg egy hajban maradó ápoló használatát beépíteni a hajápolási rutinodba.

Welovehair tipp:

  • Olyan ápolót keress, ami keramidokat tartalmaz, mert ezek fontos, természetes lipidek, melyeket szőkítés hatására eltűnnek hajadból. Így könnyedén tudod pótolni őket.

 

Kerüld a hőformázó eszközöket

A hajvasalók és hajsütővasak kíméletlenül bánnak a hajaddal, ezért, ha teheted igyekezz kerülni használatukat.

 

Használj hővédőszereket

Ha nem tudod elkerülni a hőformázók használatát, mindenképp vigyél fell hővédőt hajadra, mielőtt elkezdenéd a göndörítést, egyenesítést.

Számtalan hővédő közül választhatsz, spray, krém vagy gél formában. Keresd meg a számodra leghatékonyabbat. A legjobbak a hajban maradó ápolók, hővédelemmel ellátva. Így egy termékkel két fronton tudsz küzdeni a haj roncsolódása ellen.

 

Óvd a hajad!

Védd meg hajad a túlzott napsugárzástól

A túl erős napsugárzás nem csak kiszárítja, de el is színezheti hajad. Ha hosszabb ideig tartózkodsz napon, használj sapkát, kalapot, hogy elkerüld a napsütés okozta károkat.

 

Használj hajvégápoló olajat!

Hajolaj használatával helyettesítheted azokat a természetes olajokat, amelyek a szőkítés hatására eltűntek hajadból, ráadásul nagyon sok nedvességet pótolhatsz velük.

Használd az olajat hajmosás előtt, hogy feltöltsd a kis „réseket”, melyek a szőkítés hatására keletkeztek hajadon, hogy megvédd hajad a sampon károsító hatásától.

Az argán olaj erre a célra kiváló, táplál, miközben simává, puhává és fényessé teszi a hajat.

Hajmosás után is vigyél fel egy kis olajat, különösen a hajvégekre.

 

Igyekezz állandó védelmet biztosítani hajadnak

A mindennapok során, ugyanis rengeteg károsító hatás éri hajad. Nagy szerepet játszik hajad károsodásában a légszennyezés, az UVA/UVB sugárzás, illetve a légkondicionáló használata is. A legtöbb hajápolótermék csak hővédelmet biztosít, igyekezz olyan termékeket beszerezni, melyek nem csak hővédelmet biztosítanak, hanem akár fényvédelmet is.

 

Rendszeresen vágass hajadból!

A szőkített hajnak sajnos velejárója a töredezett hajvég. Az elhanyagolt sérült hajvég a haja további károsodásához vezethet. A legjobb módja, hogy elkerüld a további roncsolódást a rendszeres hajvágás.

 

Járj szalonkezelésre!

Ha igazán hatásos terápiát akarsz, járj szalonkezelésekre, ugyanis a szakemberek által végzett kezelések sokkal hidratáltabbá, selymesebbé és kevésbé szöszösödővé változtatják hajad. Vannak olyan professzionális termékcsaládok, amiknek az otthoni hajápolók mellett, szalonkezeléseket is kínálnak. Ezek álltalában sokkal intenzívebbek, mint az otthoni termékek. Időkén érdemes őket egy szalonban megcsináltatni, így biztosíthatjuk a szőkítés ellenére is a jó minőségű, táplált hajkoronát.

 

Védjük meg a hajkötéseket!

A szőkítés során a hajban lévő kötések, az oxidációs folyamatok miatt roncsolódnak, és ketté nyílnak. Ezekből idővel egyre több jelenik meg a hajban, mert a fésülködés, a hajfestés és a hőformázás is felbontja kisebb nagyobb mértékben őket. Vannak olyan termékek, amik minden vegyszeres művelet nélkül, önállóan is képesek bejutni a hajba, képesek megtalálni a roncsolódott kötéseket és újra kötik azokat. Így segítik a hajszerkezet legmélyebb szintű helyreállítását, ami valójában az összes egyéb probléma forrását is képezi. Hajkötésvédelem nélkül nem szabad hajat szőkíteni.  

Welovehair tipp:

  • Keresd az összetevők között a szabadalmaztatott molekulákat, komponenseket, így tudhatod, hogy garantáltan jó minőséget kapsz.

 

  1. Hosszantartó hajszín

Csak semmi szulfát!

Érdemes figyelni arra, hogy csak szulfátmentes hajápolókat használj. A szulfátmentes termékek használata különösen a szőkített hajúak számára fontos. A szulfát tartalmú szerek használata könnyen elszínezheti, besárgíthatja a szőkített hajat. Ezért jobb őket kerülni.

 

Használj lila-, kék pigmenteket tartalmazó hajápolókat

Az ideális szőke szín fenntartásának fontos része olyan termékek használata, amelyek kék-, lila pigmenteket tartalmaznak. A kék szín ugyanis semlegesíti a hajadban lévő sárgás-, arany színű pigmenteket, így megelőzheted hajad elszíneződését. Ezek az ápolók, azonban szárító hatással lehetnek hajadra. Ezért hetente csak egyszer használd őket.

 

Gyakran fesd a hajtöved

Mikor hajad elkezd lenőni és a töved egyre nagyobbá válik, ne szőkítsd ki újra az egész hajad, ugyanis minden egyes szőkítéssel csak újabb károsodásnak teszed ki hajad. Törekedj hajad szőkítésének minimalizálására és mindig csak a lenőtt részt fesd újra. És ne feledd, a hajtőtől kezdődő teljesen szőke haj utoljára Marilyn Monroe-nak állt jól! Szóval bátran hagyjál sötétebb tövet a mai divatnak megfelelően, ráadásul cserébe így ritkábban kell korrigálni a tökéletes megjelenésed.

 

Összegyűjtöttük neked hajtípusodnak megfelelő termékeinket